fbpx

Treballem l’estimulació dels sentits per millorar l’aprenentatge

A Camp Joliu facilitem l’estimulació sensorial per ajudar els alumnes a desenvolupar encara més les seves habilitats cognitives. Coneixeu el mètode Tomatis? La Sara Nin és infermera i treballa el sistema Tomatis per afavorir l’escolta i altres mètodes per estimular els sentits i facilitar l’aprenentatge. Us ho explica en aquest article:

 

Els nens estan sotmesos a un alt grau d’exigència; han d’anar assolint uns coneixements concrets per cada curs i han de ser capaços d’escoltar, entendre i reproduir allò que han après, a més de comportar-se bé a classe amb la mestra i els companys. A vegades ens trobem nens que els costa molt aprendre o els costa estar atents o portar-se bé i no en sabem el motiu concret. Què pot passar? Segurament hi ha habilitats visuals, auditives, o motrius que no estan prou desenvolupades. Aquests nens necessiten rebre estimulació sensorial per ajudar-los a madurar, ja que per diversos motius aquest desenvolupament no és l’adient.

 

Aquí a l’escola es treballa amb aquests nens amb Reeducació Auditiva Tomatis, que mitjançant musica de Mozart permet equilibrar l’escolta de totes les freqüències auditives, fent que l’oïda funcioni millor. Això és indispensable per poder aprendre perquè la base de la comprensió lectora és un bon oïda, que no té res a veure amb l’audició. El que treballem amb el mètode Tomatis és l’escolta per afavorir l’atenció.  Escoltar té relació amb entendre allò que estem sentint, o que estem llegint. Primer desenvolupem la facultat de sentir, segon la d’escoltar, i tercer la de parlar. Després la de llegir i escriure, és una cadena que ha de seguir aquest ordre.

 

També treballem amb exercicis motrius que ajuden a madurar, estructurar i ordenar les vies neurològiques necessàries per aprendre. Són exercicis que treballen els Reflexes Primitius. Aquests reflexes són innats en el nadó i els controla la part més primitiva del cervell, el troc encefàlic. Si el nadó està prou estimulat es generen moltes connexions cerebrals que afavoreixen que els moviments innats desapareguin. Si fem una avaluació i descobrim reflexes innats actius, vol dir que el desenvolupament neurològic encara es pot millorar amb l’estimulació deguda.

 

A Camp Joliu treballem amb exercicis molt concrets que ajuden a madurar i reestructurar el sistema nerviós, el que ajudarà al nen en tot el seu procés d’aprenentatge e incidirà també en que tingui més autocontrol en el seu comportament.