fbpx

Les paraules, eines d’aprenentatge i de gaudi

 

En Xavier Huguet Jansà, va néixer a l’Arboç però actualment resideix a Reus. És llicenciat en Geografia i Història i professor de Camp Joliu des de 1996. També és autor de llibres de text. En aquest article ens explica la importància de la lectura per ajudar a endreçar els pensaments.

A la nostra societat tenim obert permanentment el debat sobre l’educació dels nostres joves, i més quan el resultat acadèmic no és el que voldríem. Però potser massa sovint oblidem el que és més bàsic: ensenyar als nostres nois i noies a parlar i a escriure correctament.

En un món dominat per les noves tecnologies i on els ensenyaments tècnics semblen els únics de profit, i no només això, sinó on qualsevol plantejament associat a les lletres és poc valorat, ens adonem que molts adolescents s’encallen davant d’una simple comprensió lectora o davant d’un paper en blanc. I la cosa encara es complica més si han de parlar davant d’un auditori, per petit que sigui. Molts es paralitzen i els costa estructurar i expressar amb claredat les seves idees.

Per això cal prioritzar ensenyar als nostres joves a ordenar el pensament i fomentar el seu esperit crític. Cal aplicar la imaginació  suficient per motivar-los. Els hem de seduir i aliar-nos amb les noves maneres que tenen de comunicar-se.

 

I no ens oblidem de la lectura com a eina d’aprenentatge i de gaudi. Endinsar-se en els mil i un escenaris que es poden descobrir en les pàgines d’un llibre pot estimular les ments dels nostres joves i ajudar-los a conformar la realitat del seu dia a dia. Però la lectura no ha de ser només a l’escola sinó que hauria de ser, també, un element quotidià que els nostres alumnes puguin trobar  a casa. No haurien de sentir-se sols en aquesta aventura.